logo


Opisy odmian :: Bacska

< powrót do spisu odmian winorośli


Nazwa odmiany winorośli: Bacska
(Numer selekcyjny) Synonimy: (SK - 86 - 3 - 276)
Rodzice: (Petra x Bianca)
Pochodzenie (Autor): Węgry - Serbia, (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnio wczesna, II epoka, Węgry 20 - 15 dni przed Rizlingiem, Serbia 1-2 tygodnie później. (?), SAT: 2600 - 2800 [°C]
Kolor: jasny, zielono-żółty z delikatnym różowym rumieńcem.
Smak: odmianowy, miąższ socysty
Jagody: średnio 1,6 - 1,8 g, kuliste
Grona: 170 - 230 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 21 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,4 - 1,8
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 4-5
Odporność na mróz: -25÷-27 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa węgierska odmiana typu PIWI o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS.