Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Katherina

Nazwa odmiany winorośli: Katherina
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Mołdowa ?
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia, do średnio puźnej, SAT: 2600 - 2800 [°C]
Kolor: różowy
Smak: owocowy
Jagody: 7 - 10 [g], 33 x 28 [mm], owalne lub jajowate
Grona: 600 - 700 [g], stożkowe lub stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,3
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: -24÷-25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Zbyt późna, usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli