Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Djużina

Nazwa odmiany winorośli: Djużina
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: [Rizamat x (Zos 1 x s.p.)]
Pochodzenie (Autor): Ługańsk, (Kitajczienko A. )
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2300 - 2500 [°C], 110 - 120 dni
Kolor: różowo-czerwony
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły lekko chrupiący
Jagody: 14 - 18 [g], 36 x 30 [mm], owalne
Grona: 700 - 1200 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2-1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6 - 8 pąków
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Kwiat funkcjonalnie żeński, zapyla się bardzo dobrze.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli