Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Vrboska

Nazwa odmiany winorośli: Vrboska
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Traminer Cerwveny x Cabanska Perla)
Pochodzenie (Autor): Czechy - Morava, (Znoimo s.r.o.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2300 - 2500 [°C]
Kolor: różowy
Smak: muskatowy, miąższ socysty
Jagody: średnie, 15 - 16 mm. kuliste.
Grona: średnie, cylindryczne, średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 23 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 75 [%]
Obsada gron: 1,4 - 1,8
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, lub powyżej średniej.
Cięcie: na 8 - 10 oczek.
Odporność na mróz: -22÷-23 [°C]
Odporność na choroby: nieco powyżej średniej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli