Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Hadżibej

Nazwa odmiany winorośli: Hadżibej
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: SV 12.375 x Owidiopolskij
Pochodzenie (Autor): Ukraina, Odessa
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia, 140 dni
Kolor: ciemny, ciemnogranatowy
Smak: prosty
Jagody: 2 [g], 16 x 16 [mm], kuliste, soczysto-mięsiste
Grona: 190 [g], cylindryczno-stożkowe często ze skrzydłem, średniozwarte
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 20 [%] / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 77 [%]
Obsada gron: 1.1 - 1.6 [szt.]
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: 4 - 6 kg/krzew
Cięcie: krótkie, 3 - 4 oczek/m²
Odporność na mróz: -25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: wysoka
Odporność na mączniaka prawdziwego: podwyższona
Odporność na szarę pleśń: wysoka
Odporność na filokserę:
Uwagi: Odmiana przydatna na czerwone wina stołowe i wytrawne.Niestety nie w każdym roku dojrzewała, usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli