Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Szarlotta

Nazwa odmiany winorośli: Szarlotta
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Wostorg Krasnyj ZOS - 1 x Kodrianka)
Pochodzenie (Autor): (Zagoriulko)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2400 [°C], 115 - 125 dni
Kolor: ciemny, granatowe
Smak: miąższ ścisły o oryginalnym owocowm smaku
Jagody: 7 - 8 [g], 28 x 21 [mm], jajowate lub owalne
Grona: 600 - 700 [g], stożkowe, umiarkowanie luźne
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 19 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 80 [%]
Obsada gron: 1,3-1,5
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 23÷24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 6
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli