Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Aromina

Nazwa odmiany winorośli: Aromina
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: [(Tramin Cerveny x Veltlinskie Cervene Biele) x Irsai Oliver]
Pochodzenie (Autor): Słowacja, Bratysława
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2500 [°C]
Kolor: jasny, zielono-żółty
Smak: muskatowy
Jagody: 2 - 3 [g], 17 x 16 [mm]
Grona: 300 - 450 [g]
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / zadowalające
Płodność latorośli: 70 - 85 [%]
Obsada gron: 1.3 - 1.7 [szt.]
Obciążenie: 45 - 55 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, do wysokiej w zależności od środowiska
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -18 [°C]
Odporność na choroby: średnia
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli