Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Paryżanka *

Nazwa odmiany winorośli: Paryżanka *
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Wera x I - 12 - 30)
Pochodzenie (Autor): Rosja, (W U Kapelusznyj)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: ultra wczesna, 90 - 100 dni
Kolor: różowy
Smak: muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 36 x 28 [mm], jajowate lub owalne
Grona: 700 - 900 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 22 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 60 - 80 [%]
Obsada gron: 1,1-1,5
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Kwiat funkcjonalnie żeński, odmiana wymaga zapylacza.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli