Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Dionis

Nazwa odmiany winorośli: Dionis
(Numer selekcyjny) Synonimy: (SK 01 - 1/12)
Rodzice: [Cabernet Franc. x Panonia)
Pochodzenie (Autor): Serbia, (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnia, Serbia III epoka., SAT: 2700 - 2900 [°C]
Kolor: ciemny, granatowy.
Smak: odmianowy, typu Cabernet Franc. miąższ soczysty
Jagody: 1,5 - 2,0 g, kuliste
Grona: średnio 165 g, stożkowe, luźne lub średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 24 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,5-1,8
Obciążenie: 40 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: na 8 - 10 oczek.
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C], i więcej
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi: Możliwa uprawa ekologiczna. Wina wysokiej jakości typu Cabernet Franc.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli