Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Bałabanowskij

Nazwa odmiany winorośli: Bałabanowskij
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Vilder x Muscat Hamburg)]
Pochodzenie (Autor): Ukraina, Kijów
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec
Dojrzewanie: wczesna, 120 - 125 dni
Kolor: ciemny, czarny
Smak: labruska, miąższ średnio ścisły, soczysty, śluzawaty
Jagody: 4 - 5 [g], kuliste
Grona: 110 - 150 [g], cylindryczne z 1 skrzydłem, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 21 [%] / 6 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: bardzo silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 70 [%]
Obsada gron: 1,3-1,6
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia
Cięcie: 3 - 5 oczek/m²
Odporność na mróz: -25÷-27 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji.Mało plenna, niesmaczna, nie wystarczająco odporna na mróz.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli