logo


Opisy odmian :: Mołdowa

< powrót do spisu odmian winorośli


Nazwa odmiany winorośli: Mołdowa
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Guzal Kara x SV - 12.375)
Pochodzenie (Autor): Mołdowa
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnio późna, SAT: 2800 - 2900 [°C], 150 dni
Kolor: ciemny, granatowy
Smak: prosty, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 5 - 7 [g], 24 x 21 [mm], jajowate
Grona: 350 - 550 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 85 [%]
Obsada gron: 1,4-1,8
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: 23 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi: Zbyt późna na polskie warunki klimatyczne, przeciętny smak, gruba, kwaśna skórka ja u V, Labrusca. Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, website hosting. Valid XHTML and CSS.