Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Katrusia

Nazwa odmiany winorośli: Katrusia
(Numer selekcyjny) Synonimy: (BJ - 3 - 2 - 1 ?)
Rodzice: (Talisman x Arkadia)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (Bogdan Pawlij)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 100 - 110 dni
Kolor: jasny, zielono-żółty
Smak: muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 10 - 12 [g], 32 x 26 [mm], jajowate
Grona: 600 - 800 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 19 [%] / 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: bardzo silny / dobre
Płodność latorośli: 80 [%]
Obsada gron: 1,4-1,8
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:      

< powrót do spisu odmian winorośli