Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Tajfi Rozowyj

Nazwa odmiany winorośli: Tajfi Rozowyj
(Numer selekcyjny) Synonimy: Tajfi Kiził, Tisori
Rodzice: (Rodzice nieznani)
Pochodzenie (Autor): Nieznane
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: późna, lub średnio puźna, SAT: 3100 - 3200 [°C], 163 dni
Kolor: różowy, z foletowym woskowym nalotem
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 7 - 9 [g], 28 x 20 [mm], owalne, długie
Grona: 700 - 900 [g], W Uzbekistanie do 6,5 kg, stożkowe często z 2 skrzydłami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 30 - 40 [%]
Obsada gron: 0,4 - 0,7
Obciążenie: wysokie
Plenność: niska
Cięcie: 12 - 16 oczek/m²
Odporność na mróz: niska
Odporność na choroby: na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Bardzo stara odmiana (z VII - VIII wieku)z Azji Środkowej nie odporna na mróz i choroby. Nawet na Krymie przemarza w zimniejsze zimy. Wymaga dużych przestrzennych form z dużym zapasem wieloletnich przyrostów. Nie przydatna do uprawy w Polsce nawet pod osłonami.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli