Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Otilia

Nazwa odmiany winorośli: Otilia
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Alphonse Lavalle x Perlette)
Pochodzenie (Autor): Rumunia
Przeznaczenie / Typ: beznasienna / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: bardzo wczesna, Rumunia 1-15 VIII
Kolor: czarno-fioletowy
Smak: muskatowy, miąższ ścisły, lekko chrupiący bez nasion, 1-2 klasa
Jagody: 2,5 - 3 g., 16 - 18 mm, kuliste
Grona: 250 - 400 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,3-1,5
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -21÷-22 [°C], podwyższona
Odporność na choroby: podwyższona, szara pleśń wysoka pozostałe nieco podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli