Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Małgorzatka

Nazwa odmiany winorośli: Małgorzatka
(Numer selekcyjny) Synonimy: (PR-U-96-3)
Rodzice: (Madeleine Angevine x pyłek Alden i Royal)
Pochodzenie (Autor): Polska, (Ryszard Piątek)
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / brak danych
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2250 - 2300 [°C]
Kolor: ciemny, granatowo-czarny
Smak: zharmonizowany
Jagody: 4 - 5 [g], 21 x 19 [mm]
Grona: 300 - 500 [g]
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 22 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 75 - 80 [%]
Obsada gron: 1.5 - 1.9 [szt.]
Obciążenie: 75 - 80 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 10 - 11 oczek/m²
Odporność na mróz: -22÷-24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Odmiana dobra na czerwone wina deserowe; wino ciemnoczerwone ze względu na dużą zawartość barwnika pod skórką.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli