Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sarolta Szichrai

Nazwa odmiany winorośli: Sarolta Szichrai
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Sarolta x s.p.)
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, do średnio wczesnej, SAT: 2500 [°C]
Kolor: żółto-zielony
Smak: zharmonizowany
Jagody: 8 - 10 [g], 33 x 24 [mm], odwrotnie jajowate
Grona: 500 - 800 [g], stożkowo-cylindryczne, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 14 - 17 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli:
Obsada gron: 1,1 - 1,3
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek
Odporność na mróz: -22÷-23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli