Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Dybowskij Rozowyj

Nazwa odmiany winorośli: Dybowskij Rozowyj
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Wostorg Krasnyj x Jubilej Nowoczerkasska)
Pochodzenie (Autor): S. E. Gusiew
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2300 - 2500 [°C], 110 - 120 dni
Kolor: ciemnoróżowy
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły lekko chrupiący
Jagody: 16 - 12 [g], 46 x 28 [mm], kształt smoczka.
Grona: 800 - 1500 [g], stożkowo-cylindryczne, luźne.
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 20 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,2 -1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 8-10 pąków.
Odporność na mróz: -23÷-24 [°C]
Odporność na choroby:
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli