Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Morava

Nazwa odmiany winorośli: Morava
(Numer selekcyjny) Synonimy: (SK 90 - 2/207)
Rodzice: [(Panonia x (Bianca x Rizling)]
Pochodzenie (Autor): Węgry - Serbia, (P. Cindric, V. Kovaci.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnia, III epoka,Serbia razem z Rizlingiem Reńskim lub kilka dni po, Węgry kilka - kilka dni przed Rizlingiem. R. (?), SAT: 2700 - 2900 [°C]
Kolor: kremowo - zielony
Smak: odmianowy, miąższ soczysty
Jagody: małe lub średnie, kuliste
Grona: 140 - 180 [g], średnie, stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 9 - 11 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 75 - 85 [%]
Obsada gron: 1,6
Obciążenie: 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8-6 lob 3-4 oczka
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C], wyższa od Rizlinga
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa odmiana typu PIWI. Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli