Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Anita

Nazwa odmiany winorośli: Anita
(Numer selekcyjny) Synonimy: (BV - 31 - 5 - 7)
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Czechy - Moravy
Przeznaczenie / Typ: beznasienna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 4 - 6 dni po odmianie Perla Csaba, SAT: 2250 - 2350 [°C], 105 - 115 dni
Kolor: żółto - zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły bez nasion.
Jagody: 3 - 4 [g], 21 x 19 [mm], owalne
Grona: 200 - 400 [g], cylindryczne 2 skrzydełkami,, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 22 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,5
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6-8 oczek
Odporność na mróz: -22÷-24 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli