Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Aromella

Nazwa odmiany winorośli: Aromella
(Numer selekcyjny) Synonimy: (NY 76.0844.24)
Rodzice: (Traminette x Ravat 34)
Pochodzenie (Autor): USA., (Cornell University.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, kilka dni przed Traminette.
Kolor: żółty
Smak: muskat kwiatowy, miąższ soczysty.
Jagody: 1,5 - 1,8 g., kuliste
Grona: 140 [g], cylindryczne, luźne.
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 20 [%] / 10 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 90 [%]
Obsada gron: 1,6-2,0
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 lub 2 - 3 oczka.
Odporność na mróz: -27 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli