Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Paula

Nazwa odmiany winorośli: Paula
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Bicane x Aromat Dee Lasi)
Pochodzenie (Autor): Rumunia
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, Rumunia 1-15 sierpień na wino 2 tygodnie późnie.j
Kolor: żółto - zielony.
Smak: muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty.
Jagody: 3 - 4 [g], 16 - 17 mm. kuliste.
Grona: średnio 350 g., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 20 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: średnio 76%
Obsada gron: 1,4 - 1,6
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8-10 lub 5-6 oczek
Odporność na mróz: -24 [°C]
Odporność na choroby: powyżej średniej.
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli