Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sila

Nazwa odmiany winorośli: Sila
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Sremski Kralovic x Kevidinka + Chardonnay)
Pochodzenie (Autor): Serbia, (Sime Lazic.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia, Serbia początek III epoki, koniec września., SAT: 2700 - 2900 [°C]
Kolor: zielono - żółty
Smak: odmianowy, miąższ socysty
Jagody: 1,8 - 2,2 g.
Grona: 180 - 230 [g], stożkowo cylindryczne, luźne.
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 21 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 75 [%]
Obsada gron: 1,5 - 1,7
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6 - 8 oczek.
Odporność na mróz: -22 [°C]
Odporność na choroby: nieco powyżej średniej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Wina wysokiej jakości typu Chardonnay.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli