Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Aniuta

Nazwa odmiany winorośli: Aniuta
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Kiesza I x Kiszmisz Łuczistyj)
Pochodzenie (Autor): Rosja, (W N Krainow)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnio późna, SAT: 2800 - 2900 [°C], 130 - 140 dni
Kolor: różowy, ciemnoróżowy
Smak: zharmonizowany, z delikatnym muskatowym aromatem
Jagody: 15 - 20 [g], 37 x 26 [mm], owalne
Grona: 700 - 900 [g], do 2 kg, stożkoweczasem z 1 - 2 skrzydłami, umiarkowanie luźne
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 60 - 80 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, wymaga regulacji
Cięcie: średnie, 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 6
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę: nieznana
Uwagi: Zbyt późna dla mojego siedliska, usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli