Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Dienał

Nazwa odmiany winorośli: Dienał
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: Padarok Zaporożju x Jonieł)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, Zaporoże
Przeznaczenie / Typ: deserowa / brak danych
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2550 [°C], 118 - 130 dni
Kolor: jasny, bladoróżowy
Smak: zharmonizowany, miąższ średnio ścisły
Jagody: 7 - 9 [g], 30 x 22 [mm], jajowate lub w kształcie smoczka
Grona: 450 - 700 [g], stozkowo cylindryczne,średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 80 [%]
Obsada gron: 1,3-1,6
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: średnie, 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: 24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji, zastąpiona nowszymi, lepszymi odmianami Prieobrażienie, Wiktor, Julijan i t.p.
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli