Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Petra *

Nazwa odmiany winorośli: Petra *
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (BV - 35 - 4 - 3 x BV - 47 - 1 - 6)
Pochodzenie (Autor): Czechy
Przeznaczenie / Typ: beznasienna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2400 [°C]
Kolor: ciemny, granatowe
Smak: zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 3,5-5g średnie, 19 x 17 [mm], owalne
Grona: 150 - 250 [g], cylindryczne często z 1 skrzydłem, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 20 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 65 - 80 [%]
Obsada gron: 1,5-1,8
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz:
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:  

< powrót do spisu odmian winorośli