Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Kertanka

Nazwa odmiany winorośli: Kertanka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Słowacja
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: średnio wczesna, lub średnia, SAT: 2700 [°C]
Kolor: jasny, żółto-zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły
Jagody: 5 [g], 24 x 21 [mm], owalne
Grona: 400 - 600 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 14 - 16 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,1-1,3
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 12 oczek/m²
Odporność na mróz: 19 [°C]
Odporność na choroby: średnia na poziomie V.v.
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli