< powrót do spisu odmian winorośli
:: Lija
Nazwa odmiany winorośli: |
Lija |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(Atłant Zaporożskij x Arkadia) |
Pochodzenie (Autor): |
Ukraina, (Zagoriulko) |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2300 [°C], 105 - 115 dni |
Kolor: |
jasny, żółto-różowe |
Smak: |
zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty |
Jagody: |
9 - 12 [g], 35 x 24 [mm], owalne |
Grona: |
600 - 700 [g], cylindryczme lub stożkowe, umiarkowanie luźne |
Zawartość cukru / kwasów: |
17 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / dobre |
Płodność latorośli: |
65 - 75 [%] |
Obsada gron: |
1,2 - 1,5 |
Obciążenie: |
30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, wymaga regulacji |
Cięcie: |
7 - 9 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
21÷22 [°C] |
Odporność na choroby: |
nieco podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli