Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Lija

Nazwa odmiany winorośli: Lija
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Atłant Zaporożskij x Arkadia)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (Zagoriulko)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2300 [°C], 105 - 115 dni
Kolor: jasny, żółto-różowe
Smak: zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 9 - 12 [g], 35 x 24 [mm], owalne
Grona: 600 - 700 [g], cylindryczme lub stożkowe, umiarkowanie luźne
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,5
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, wymaga regulacji
Cięcie: 7 - 9 oczek/m²
Odporność na mróz: 21÷22 [°C]
Odporność na choroby: nieco podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:      

< powrót do spisu odmian winorośli