Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Rajskij Pyżowa

Nazwa odmiany winorośli: Rajskij Pyżowa
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Płovdiv x Oryginał)
Pochodzenie (Autor): Ukraina lub Rosja, amatorska selekcja.
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, lub średnio wczesna, SAT: 2500 [°C], 120 - 125 dni
Kolor: różowo-czerwony
Smak: muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 10 - 12 [g], 40 x 25 [mm], cylindryczne (paluszki)
Grona: 700 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: do 22% / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / dobre
Płodność latorośli: 60 - 75 [%]
Obsada gron: 0,9 - 1,3
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 22÷23 [°C]
Odporność na choroby: nieco podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli