< powrót do spisu odmian winorośli
:: Stiepnoj Aromat
Nazwa odmiany winorośli: | Stiepnoj Aromat |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Siewiernyj x s.p. muskatów) |
Pochodzenie (Autor): | Rosja, Nowoczerkassk |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnia, 135 - 140 dni |
Kolor: | jasny, biały |
Smak: | muskatowy, miąższ soczysty |
Jagody: | średnie, kuliste |
Grona: | 100 - 120 [g], cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | bardzo silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 90 [%] |
Obsada gron: | 1,8-2,0 |
Obciążenie: | 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia |
Cięcie: | 8 - 12 oczek/m², lub 3 - 4 |
Odporność na mróz: | 22÷23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Zbyt późna, przeciętna jakość, usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |