Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Awgustowskij

Nazwa odmiany winorośli: Awgustowskij
(Numer selekcyjny) Synonimy: (III - 45 - 64)
Rodzice: (SV - 18.357 x Csaba Gyongye)
Pochodzenie (Autor): Mołdowa, 'Wieruł
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2300 [°C], 110 - 120 dni
Kolor: jasny, żółto-zielony
Smak: muskatowy, miąższ soczysty
Jagody: 3 - 4 [g], 16-18 mm, kuliste
Grona: 150 - 200 [g], stożkowe, umiarkowanie luźne
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 80 - 90 [%]
Obsada gron: 1,8-2,0
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby:
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 5
Odporność na filokserę:
Uwagi: Bardzo często niszczona przez osy, usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:  

< powrót do spisu odmian winorośli