Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Chambourcin *

Nazwa odmiany winorośli: Chambourcin *
(Numer selekcyjny) Synonimy: (JS - 26.205)
Rodzice: (SV - 12.417 x S 5073)
Pochodzenie (Autor): Francja
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec
Dojrzewanie: średnia
Kolor: ciemny, czarny
Smak: prosty, miąższ soczysty
Jagody: 2 - 3 [g], 15-16 mm, kuliste
Grona: 180 - 280 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 8 - 10 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,6-1,9
Obciążenie: 40 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 28 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę: nie odporna
Uwagi: Wina ciemnoczerwone wysokiej jakości
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli