Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Atilla

Nazwa odmiany winorośli: Atilla
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Rosa Menna Di Vacca x Mathiasz Janosne Muskotalt)
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: średnio późna, Węgry 145 dni, SAT: 2800 - 2900 [°C]
Kolor: jasny, zielono-żółty
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły
Jagody: średnio 5,5 g, średnio23x20 mm, owalne
Grona: średnio 201g, stożkowo-cylindryczne, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 17 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / zadowalające
Płodność latorośli: 60 - 70 [%]
Obsada gron: 0,9 - 1,3
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, lub powyżej średniej
Cięcie: 7 - 11 oczek/m²
Odporność na mróz: 18 [°C]
Odporność na choroby: niska, na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Starsza odmiana w gruncie nie dojrzewa pod osłony mało przydatna. Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli