Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Azalia

Nazwa odmiany winorośli: Azalia
(Numer selekcyjny) Synonimy: (II - 5 - 3H)
Rodzice: (Wostorg Krasnyj x Tajfi Ustoicziwyj + Nadjeżda Aksajskaja)
Pochodzenie (Autor): Rosja, (W. U. Kapelusznyj)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 100 - 105 dni
Kolor: różowy
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 10 - 14 [g], 34 x 26 [mm], owalne
Grona: 600 - 1000 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe, długie
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 22 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 75 [%]
Obsada gron: 1,2-1,5
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, wymaga regulacji
Cięcie: 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Niska plenność, nie owocuje z pierwszych 3 pąków na łozie. Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli