Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Czekoladowa

Nazwa odmiany winorośli: Czekoladowa
(Numer selekcyjny) Synonimy: (PR-D-88-1)
Rodzice: wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz (Cardinał x Antiej Magaraczskij)
Pochodzenie (Autor): Polska - Zawada, (Ryszard Piątek)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2300 [°C]
Kolor: ciemny, ciemno-czerwony
Smak: muskatowy, , z czekoladowym posmakiem, miąższ ścisły
Jagody: 5 - 8 [g], 22 - 26 mm, kuliste
Grona: 400 - 700 [g], stożkowo-cylindryczne, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 17 [%], (około) / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1.2 - 1.4 [szt.]
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, (patrz Uwagi)
Cięcie: średnie, 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: -22 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli