< powrót do spisu odmian winorośli
:: Eva
Nazwa odmiany winorośli: |
Eva |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(KM 168) |
Rodzice: |
(Pannonia Kincse x Erzebet Kiralyne Emleke) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: |
wczesna, Na Węgrzech dojrzewa kilka dni przed Pannonią Kicse, SAT: 2400 [°C] |
Kolor: |
jasny, bursztynowo-żółte |
Smak: |
zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: |
8 - 10 [g], 28 x 25 [mm], owalne |
Grona: |
600 - 700 [g], do 2 kg, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
15 - 17 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
65 - 75 [%] |
Obsada gron: |
1,1 - 1,4 |
Obciążenie: |
30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, wymaga regulacji |
Cięcie: |
8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
-18÷-20 [°C] |
Odporność na choroby: |
nieco powyżej średniej |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
5 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
6 |
Odporność na szarę pleśń: |
7 |
Odporność na filokserę: |
nie odporna |
Uwagi: |
|
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli