Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Eva

Nazwa odmiany winorośli: Eva
(Numer selekcyjny) Synonimy: (KM 168)
Rodzice: (Pannonia Kincse x Erzebet Kiralyne Emleke)
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, Na Węgrzech dojrzewa kilka dni przed Pannonią Kicse, SAT: 2400 [°C]
Kolor: jasny, bursztynowo-żółte
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 8 - 10 [g], 28 x 25 [mm], owalne
Grona: 600 - 700 [g], do 2 kg, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 17 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,4
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, wymaga regulacji
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -18÷-20 [°C]
Odporność na choroby: nieco powyżej średniej
Odporność na mączniaka rzekomego: 5
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę: nie odporna
Uwagi:
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli