< powrót do spisu odmian winorośli
:: Otilia
Nazwa odmiany winorośli: | Otilia |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Alphonse Lavalle x Perlette) |
Pochodzenie (Autor): | Rumunia |
Przeznaczenie / Typ: | beznasienna / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | bardzo wczesna, Rumunia 1-15 VIII |
Kolor: | czarno-fioletowy |
Smak: | muskatowy, miąższ ścisły, lekko chrupiący bez nasion, 1-2 klasa |
Jagody: | 2,5 - 3 g., 16 - 18 mm, kuliste |
Grona: | 250 - 400 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 15 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,3-1,5 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -21÷-22 [°C], podwyższona |
Odporność na choroby: | podwyższona, szara pleśń wysoka pozostałe nieco podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |