< powrót do spisu odmian winorośli
:: Andriusza
Nazwa odmiany winorośli: |
Andriusza |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(VKI - 1 - 3) VKI - 1 - 3 |
Rodzice: |
(Łora x Ałyj 2) |
Pochodzenie (Autor): |
Ukraina - Donieck, (Bałabanow A.F.) |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2400 [°C], 110 - 115 dni |
Kolor: |
ciemny, czerwony |
Smak: |
zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: |
7 - 10 [g], 32 x 22 [mm], owalne lub cylindryczne |
Grona: |
700 - 900 [g], do 2 kg., stożkowe, średnio zwarte |
Zawartość cukru / kwasów: |
17 - 19 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,2 - 1,5 |
Obciążenie: |
30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, wymaga regulacji |
Cięcie: |
6 - 8 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
-22÷-23 [°C] |
Odporność na choroby: |
podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
6 |
Odporność na szarę pleśń: |
8 |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
|
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli