< powrót do spisu odmian winorośli
:: 26 - 9 - 7 Alaja Zaria
Nazwa odmiany winorośli: | 26 - 9 - 7 Alaja Zaria |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (26 - 9 - 7) |
Rodzice: | (Talisman x Andriusza) |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina - Donieck, (Bałabanow A.F.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | ultra wczesna, SAT: 1900 - 2200 [°C], 95 - 105 dni |
Kolor: | ciemny, czerwono-bordowe |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 7 - 9 [g], 28 x 26 [mm], lekko owalne |
Grona: | 500 - 700 [g], stożkowe, średnio zwarte |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 18 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 60 - 70 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek |
Odporność na mróz: | -23÷-24 [°C] |
Odporność na choroby: | |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |