Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Rafael*

Nazwa odmiany winorośli: Rafael*
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Gawrił x Ładanyj 2)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (Budrak A. W.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2500 - 2700 [°C], 120 - 135 dni
Kolor: czarne
Smak: muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 8 - 12 [g], 34 x 26 [mm], owalne lub jajowate
Grona: 500 - 700 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -23÷-24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli