< powrót do spisu odmian winorośli
:: Petra
Nazwa odmiany winorośli: |
Petra |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(SK 77 - 5/3) |
Rodzice: |
(Kunbarat x Tramini) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry - Serbia, (P. Cindric, V. Kovac.) |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
średnia, Węgry 15 dni po Chassalas Dore, Serbia 8 - 12 dni przed Traminerem. (?) Słowacja 10-25 wrzesień., SAT: 2600 - 2800 [°C] |
Kolor: |
kremowo - zielony |
Smak: |
muskatowy, typ Traminera, miąższ soczysty. |
Jagody: |
1,6 - 2,0 g., owalne |
Grona: |
120 - 150 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: |
22 - 26 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,5 |
Obciążenie: |
35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
średnia, lub powyżej średniej. |
Cięcie: |
na 8 - 10 oczek. |
Odporność na mróz: |
25÷-27 [°C] |
Odporność na choroby: |
wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
8 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
6 |
Odporność na szarę pleśń: |
7 |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Wina wysokiej jakości z muskatowym korzennym aromatem. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli