< powrót do spisu odmian winorośli
:: Biełaja Cierkow
Nazwa odmiany winorośli: | Biełaja Cierkow |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Podarok Zapo. x Kiszmisz Sinyj Zimnyj) |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina, (Baczyńskij A. Ł.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2300 - 2400 [°C], 110 - 120 dni |
Kolor: | biało - żółty |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysto-mięsisty. |
Jagody: | 8 - 10 [g], 29 x 24 [mm], owalne lub jajowate. |
Grona: | 600 - 1200 [g], stożkowo - cylindryczne, średnio ścisle. |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 21 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 85 [%] |
Obsada gron: | 1,3 - 1,5 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6-8 lub 3-4 oczka |
Odporność na mróz: | -28÷-29 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 8 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 8 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |