< powrót do spisu odmian winorośli
:: Pannon Frankos
Nazwa odmiany winorośli: |
Pannon Frankos |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(V – 16) |
Rodzice: |
(V.amurenis x V. vinifera) x (F – 2 x Irsaj Oliver) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
średnio wczesna, SAT: 2600 [°C] |
Kolor: |
ciemny, granatowy |
Smak: |
prosty, miąższ soczysty, sok czerwony (farbiarka) |
Jagody: |
2 [g], 14 x 16 [mm], kuliste |
Grona: |
130 - 150 [g], cylindryczne najdzęściej z 1 skrzydełkiem, umiarkowanie zwarte |
Zawartość cukru / kwasów: |
19 - 21 [%], do 26% / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
bardzo silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
75 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1.4 - 1.8 [szt.] |
Obciążenie: |
30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, stabilna |
Cięcie: |
8 - 9 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
-26 [°C] |
Odporność na choroby: |
wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
7 |
Odporność na szarę pleśń: |
7 |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Na wysokiej jakości wina typu Kek Frankos. W Zawadzie w 2011 r. dojrzał 5-10,IX, cukier 24%, kwasy 7,5 g/l. 2012 r.10-15 IX, cukier 24,5%, kwasy 6,5 g/l. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli