< powrót do spisu odmian winorośli
:: Pannon Frankos
Nazwa odmiany winorośli:
Pannon Frankos
(Numer selekcyjny) Synonimy:
(V – 16)
Rodzice:
(V.amurenis x V. vinifera) x (F – 2 x Irsaj Oliver)
Pochodzenie (Autor):
Węgry
Przeznaczenie / Typ:
przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie:
średnio wczesna, SAT: 2600 [°C]
Kolor:
ciemny, granatowy
Smak:
prosty, miąższ soczysty, sok czerwony (farbiarka)
Jagody:
2 [g], 14 x 16 [mm], kuliste
Grona:
130 - 150 [g], cylindryczne najdzęściej z 1 skrzydełkiem, umiarkowanie zwarte
Zawartość cukru / kwasów:
19 - 21 [%], do 26% / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy:
bardzo silny / bardzo dobre
Płodność latorośli:
75 - 80 [%]
Obsada gron:
1.4 - 1.8 [szt.]
Obciążenie:
30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność:
wysoka, stabilna
Cięcie:
8 - 9 oczek/m²
Odporność na mróz:
-26 [°C]
Odporność na choroby:
wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
7
Odporność na mączniaka prawdziwego:
7
Odporność na szarę pleśń:
7
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Na wysokiej jakości wina typu Kek Frankos. W Zawadzie w 2011 r. dojrzał 5-10,IX, cukier 24%, kwasy 7,5 g/l. 2012 r.10-15 IX, cukier 24,5%, kwasy 6,5 g/l.
Zdjęcie:
< powrót do spisu odmian winorośli