Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Pannon Frankos

Nazwa odmiany winorośli: Pannon Frankos
(Numer selekcyjny) Synonimy: (V – 16)
Rodzice: (V.amurenis x V. vinifera) x (F – 2 x Irsaj Oliver)
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2600 [°C]
Kolor: ciemny, granatowy
Smak: prosty, miąższ soczysty, sok czerwony (farbiarka)
Jagody: 2 [g], 14 x 16 [mm], kuliste
Grona: 130 - 150 [g], cylindryczne najdzęściej z 1 skrzydełkiem, umiarkowanie zwarte
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 21 [%], do 26% / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: bardzo silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 80 [%]
Obsada gron: 1.4 - 1.8 [szt.]
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, stabilna
Cięcie: 8 - 9 oczek/m²
Odporność na mróz: -26 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Na wysokiej jakości wina typu Kek Frankos. W Zawadzie w 2011 r. dojrzał 5-10,IX, cukier 24%, kwasy 7,5 g/l. 2012 r.10-15 IX, cukier 24,5%, kwasy 6,5 g/l.
Zdjęcie:      

< powrót do spisu odmian winorośli