< powrót do spisu odmian winorośli
:: Bigas
Nazwa odmiany winorośli: |
Bigas |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(Rodzice nieznani) |
Pochodzenie (Autor): |
Mołdowa ? |
Przeznaczenie / Typ: |
uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
wczesna, SAT: 2450 - 2500 [°C] |
Kolor: |
jasny, zielonożółłte |
Smak: |
odmianowy |
Jagody: |
3 - 4 [g], średnie, 18 x 17 [mm], kuliste |
Grona: |
200 - 400 [g], średnie, średnio ścisłe, stożkowo - cylindryczne |
Zawartość cukru / kwasów: |
18 - 23 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 90 [%] |
Obsada gron: |
1,5-1,9 |
Obciążenie: |
40 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
średnie, 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
27÷29 [°C] |
Odporność na choroby: |
wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
wysoka |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
wysoka |
Odporność na szarę pleśń: |
wysoka |
Odporność na filokserę: |
podwyższona |
Uwagi: |
Jedna z wcześniejszych odmian typu PIWI. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli