Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Bonżur

Nazwa odmiany winorośli: Bonżur
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: Rodzice nieznani)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (Kaługin W. M.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2500 [°C], 120 - 130 dni
Kolor: jasny, Biało-różowe
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły chrupiący
Jagody: 20 - 25 [g], 50 x 24 [mm], jajowate lub cylindryczne.
Grona: 800 - 1200 [g], stożkowe, długie, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: średnie, 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę: nieznana
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli