Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Gołubok

Nazwa odmiany winorośli: Gołubok
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: 40 Liet Oktiabria x (Odesskij Rannij x 1-17-54)
Pochodzenie (Autor): Ukraina
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, 20-30.VII
Kolor: ciemny, czarny
Smak: prosty, , posmak maku
Jagody: 2 [g], 15 x 17 [mm]
Grona: 120 - 180 [g], stożkowe i cylindryczno-stożkowe, średniozwarte
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 85 - 95 [%]
Obsada gron: 1.7 - 2.2 [szt.]
Obciążenie: 50 - 55 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m², i krótkie
Odporność na mróz: -23÷-24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 5
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Wino ciemnoczerwone z silnym posmakiem maku i czarnej porzeczki. Ciemnoczerwony sok można stosować jako barwiący dodatek do czerwonych win.
Zdjęcie:      

< powrót do spisu odmian winorośli