< powrót do spisu odmian winorośli
:: Dionis
Nazwa odmiany winorośli: | Dionis |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (SK 01 - 1/12) |
Rodzice: | [Cabernet Franc. x Panonia) |
Pochodzenie (Autor): | Serbia, (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnia, Serbia III epoka., SAT: 2700 - 2900 [°C] |
Kolor: | ciemny, granatowy. |
Smak: | odmianowy, typu Cabernet Franc. miąższ soczysty |
Jagody: | 1,5 - 2,0 g, kuliste |
Grona: | średnio 165 g, stożkowe, luźne lub średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 24 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5-1,8 |
Obciążenie: | 40 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej |
Cięcie: | na 8 - 10 oczek. |
Odporność na mróz: | -24÷-26 [°C], i więcej |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 8 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Możliwa uprawa ekologiczna. Wina wysokiej jakości typu Cabernet Franc. |
Zdjęcie: | Brak |