Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Victoria Bułgarska

Nazwa odmiany winorośli: Victoria Bułgarska
(Numer selekcyjny) Synonimy: Caryca Bułgarii
Rodzice: (Bolgar x ?)
Pochodzenie (Autor): Bułgaria,
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, lub średnio wczesna, SAT: 2400 - 2500 [°C]
Kolor: jasny, żółto-zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 10 - 12 [g], 31 x 24 [mm], owalne
Grona: 600 - 900 [g], stożkowo-cylindryczne lub stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 14 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / zadowalające
Płodność latorośli: 75 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 18÷20 [°C]
Odporność na choroby: średnia, na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa bułgarska odmiana deserowa z Instytutu Winorośli w Pleven
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli