< powrót do spisu odmian winorośli
:: Mołdowa
Nazwa odmiany winorośli: | Mołdowa |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Guzal Kara x SV - 12.375) |
Pochodzenie (Autor): | Mołdowa |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnio późna, SAT: 2800 - 2900 [°C], 150 dni |
Kolor: | ciemny, granatowy |
Smak: | prosty, miąższ średnio ścisły, soczysty |
Jagody: | 5 - 7 [g], 24 x 21 [mm], jajowate |
Grona: | 350 - 550 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 19 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 85 [%] |
Obsada gron: | 1,4-1,8 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6 - 8 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 23 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Zbyt późna na polskie warunki klimatyczne, przeciętny smak, gruba, kwaśna skórka ja u V, Labrusca. Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |