Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Miodowa

Nazwa odmiany winorośli: Miodowa
(Numer selekcyjny) Synonimy: (PR-U-97-3)
Rodzice: (Victoria (Junior) x Prim)
Pochodzenie (Autor): Polska, (Ryszard Piątek)
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2300 - 2350 [°C]
Kolor: jasny, bursztynowo-żółty
Smak: posmak miodu
Jagody: 4 - 5 [g], 22 x 18 [mm]
Grona: 250 - 350 [g]
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 23 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1.4 - 1.6 [szt.]
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, do bardzo wysokiej
Cięcie: 8 - 12 oczek/m²
Odporność na mróz: -24 [°C], , zbliżona do Prim
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Cechami charakterystycznymi są baryłkowate jagody i posmak miodu.
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli